Hundmat eller hundfoder är precis som det låter djurfoder till hundar. Denna hundmat finns i flera olika former som kan se väldigt olika ut. De vanligaste sorterna är torrfoder och blötfoder. Även här kan, inte minst torrfodret, ha väldigt många olika former och färger.

I många fall finns det specifika värden att ta hänsyn till när man köper hundfoder. Det finns t ex foder för stora hunder, foder för små hundar samt medicinskt foder som normalt ordineras av veterinärer. Merparten av de olika typer av hundfoder som erbjuds har kött som bad, även om det inte är helt ovanligt att främst de medicinska hundfodren ibland är vegetarisk.

På senare tid har det även blivit mer vanligt att ge sin hund färskfoder. Detta kallas numera för BARF som står för Biologically Appropriate Raw Food (Biologiskt Anpassad Rå Föda) eller Bones And Raw Food (Ben och Rå Mat). Är man intresserad av att läsa mer om BARF så är tipset att läsa en bok av den australienska veterinären Ian Billinghurst som har gett ut boken ”Give your dog a bone” som går att köpa genom att klicka här. I BARF-produkterna används endast äkta råvaror som köttiga ben, kött, fisk och inälvor.

Om man skulle ge sig på att försöka besvara frågan vad som faktiskt är viktigast att tänka på när man väljer hundfoder så är det givetvis så att det är väldigt olika från fall till fall. Men vi har gjort några försök att reda ut hur man kan tänka när man väljer sitt hundfoder. Det absolut viktigaste är ju dock att hunden trivs med fodret och mår bra. Ofta får man helt enkelt prova sig fram genom att testa en sort och om det uppstår problem så får man helt enkelt byta. Vår rekommendation är även att om man har svårt att välja så kan det vara säkrast att välja ett välkänt och erkänt märke då dessa oftast håller mycket hög kvalitet och att det finns en anledning till varför så många andra använder sig av denna sorten.

Det finns flera stora multinationella företag som jobbar med att framställa hundfoder. Några företag som de flesta säkert känner igen är t ex Royal Canin, Eukanuba. Men jag vill även framhålla att det numera finns väldigt många bra svenska alternativ vad gäller djurfoder. Bara som exempel kan man nämna Doggy, Rubur, Mästers samt några svenska producenter av färskfoder som Nordic, Priima, Fodax och många fler.

Vanliga frågor om hundfoder:

Hur påverkar ras, ålder och aktivitetsnivå vilket hundfoder som är fördelaktigt?
Numera finns det olika hundfoder som är anpassade för olika delar av en hunds liv. Vanliga faktorer som kan påverka vilket hundfoder som är att föredra är t ex ras, ålder och aktivitetsnivå för hunden. Under första tiden är det vanligt att ge foder specifikt lämpat för valpar. Därefter kan man gradvis göra en övergång till vuxenfoder där du kan välja mellan hundfoder för aktiva eller mindre aktiva hunder. Även för äldre hundar finns det speciellt seniorfoder som på ett bra sätt tillgodoser deras specifika näringsbehov.

Hundfoder för valpar?
Man bör alltid se till att samla in information kring vilket hundfoder en valp har vant sig vid när man hämtar en hundvalp. Det är viktigt att man ger samma slags hundfoder de första veckorna för att minska risken för magproblem hos valpen.

Vid senare tillfälle så går det utmärkt att successivt byta hundfoder. Följ alltid råden på respektive förpackning för att säkerställa att du ger rätt storlek på portionerna.

Hur ser jag till att min hund håller vikten?
A och O när det gäller vikt för hundar är att försöka hålla rätt utfordring av den hundmat som du använder dig av. Försök att hålla dig till den dosering som rekommenderas på förpackning och läs noga hur det är tänkt att den skall användas. Andra faktorer som ofta kan påverka din hunds vikt vid sidan om hundfodret är t ex att man ger för mycket godis eller annat mat mellan måltiderna.

Hur ofta kan jag ge min hund hundgodis?
Till att börja med så finns det en uppsjö av olika typer av hundgodis. Försök att hitta en sort som just din hund gillar men som ändå inte innehåller all för mycket konstigheter utan är så nyttig som möjligt.

Ett bra sätt att tänka kring hundgodis är att försöka hålla sig till att ge hundgodis i de fall man jobbar med inlärning, när man tränar eller när man utför en aktivitet. Att ge din hund alltför mycket hundgodis är tyvärr inte att göra den en god gärning utan försök att använda detta med måtta.

När skall man ge sin hund extra kosttillskott?
Det finns flera tillfällen under en hunds liv där det kan vara aktuellt att ge lite extra näring i form av kosttillskott. Detta kan t ex vara vid sjukdomstillstånd, dräktighet eller liknande. Vilket kosttillskott som du bör använda vid vilket tillfälle beror alltför mycket på specialfall och vi vill därför inte rekommendera något specifikt kosttillskott utan anser alltid att det är säkrast att prata med din veterinär först.

Kan man göra eget hundfoder?
Även om jag själv aldrig har provat det så finns det flera olika tips om man söker runt på nätet på hur man kan göra sitt eget hundfoder. Man bör ha i åtanke att det kan vara svårt att få till precis rätt näringsvärde och det kan säkerligen vara roligt att prova. Men det är troligt att det är smidigare, billigare och mer säkert att köpa ett bra hundfoder.

Hur avgör jag om min hund är nöjd med sitt hundfoder?
Allra enklast är att kolla om din hund äter med god aptit? Om den verkar gilla lukt och smak av det hundfoder som du serverar så är din hund antagligen nöjd med det du ger den. Om din hund är glad och full av energi så är det troligt att den gillar vad den serveras för tillfället.

När bör jag byta hundfoder?
En vanlig anledning är så klart att din hund inte äter maten som serveras. Då kan det vara dags att försöka leta efter en annan lösning om hunden helt enkelt inte äter maten med god aptit. Du kan även försöka hålla koll på hundens avföring, vikt, hud och päls för att försöka säkerställa att inget avviker från det normala. Om det skulle inträffa något som avviker så kan det vara ett bra tillfälle att själv testa ett annat hundfoder alternativt rådgöra med din veterinär.